Vanlige lakktyper

 

 

UV-lakk


 

 

Dette er en lakk som gir en meget sterk overflate.
Den er miljøvennlig i den forstand at den ikke inneholder løsemidler, noen kaller den "grønn lakkering”. Den er bra for arbeidsmiljøet på fabrikkene.
Den er vedlikeholdsfri, og er dessverre samtidig vanskelig å reparere, da det trenges en UV-lampe for å herde lakken. I praksis vil det f.eks bli benyttet en enkomponent lakk til reparasjoner. UV-lakken lakken påføres med valser og herdes umiddelbart med en UV-lampe som møbeldelen føres under. Av denne grunnen er det kun praktisk å bruke lakken på plane flater. Til kanter og annet må syreherdende lakker anvendes. Tidligere kunne det sees på overflaten at det var benyttet UV-lakk, men dagens valser er så bra at overflaten blir meget slett og fin. Denne lakken brukes i nesten alle tilfeller på våre platemøbler i dag.

Syreherdende lakk

Dette er en lakk som herder ved hjelp av tilsetning av en syre. Det er den nest sterkeste lakken som er vanlig på møbler i dag. Den største svakheten den har, er overfor fuktig varme. Det vil si dersom man slår ned vann på duken og samtidig setter en varm ting over dette, vil det nesten i alle tilfeller umiddelbart bli grå ringer/flekker etter dette. Det er svært vanskelig å få disse flekkene vekk, da de er dampet ned i lakken. Lakken inneholder løsemidler som fordamper under herdingen. For brukeren har ikke dette noen betydning. Ulempen ligger hos de som produserer lakken og de som påfører lakken på møblene. Lakken gir en meget fin overflate. Den brukes i dag på kanter og på f eks bordbein og andre deler som ikke kan slippes gjennom en lakkvalsemaskin.